Wiele osób kupując skarpetki, zwraca uwagę przede wszystkim na design. Jednak równie ważny jest ich skład. Przez wiele lat największym powodzeniem cieszyły się skarpety bawełniane. Ostatnio coraz częściej można spotkać w sklepach skarpetki zrobione z włókna bambusowego. Czym się różnią? Które z nich są lepsze? Zapraszamy do lektury!
Zalety skarpet bambusowych
Skarpetki wykonane z włókna bambusowego cechują się niezwykłą wytrzymałością. Nawet po wielu praniach pozostają jak nowe. W miarę upływu czasu użytkowania nie tracą swojej grubości ani się nie mechacą. Ponadto są miękkie w dotyku, delikatne dla skóry oraz zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza. Nadmiar wilgoci wchłaniany jest przez materiał. Dzięki temu Twoje stopy czują się rześko i komfortowo!
Skarpety bambusowe czy bawełniane?
Bawełna, podobnie jak bambus jest bardzo wytrzymała i przepuszcza powietrze. Oba włókna są delikatne, nie powodują uczuleń i sprzyjają łagodzeniu podrażnień skóry. Największą zaletą skarpetek bambusowych w stosunku do bawełnianych są względy zdrowotne oraz ekologiczne. Bambus rośnie bardzo szybko, a jego uprawa nie wymaga stosowania tak dużej ilości chemii, jak to się ma w przypadku bawełny. Ponadto jest odporny na działanie szkodników oraz wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Skarpety bambusowe są tak naprawdę innowacyjną alternatywą dla bawełny. Szczególnie tej organicznej, uprawianej w ekologiczny sposób.
Kupując skarpety, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na skład materiałów, z jakich zostały one zrobione. Niezależnie od tego, czy będą to włókna bambusowe, czy bawełniane, to powinny one stanowić większość, a nie jedynie domieszkę. Warto także zwrócić uwagę, czy na metce widnieje elastan. To składnik, który nadaje skarpetkom odpowiednią sprężystość i wpływa na ich wytrzymałość.